2013. november 20., szerda

Téli lehetőség november utolsó napjaiban

November végén megérkezhetnek az első legalább télies napok a 2013-2014-es téli szezonban. Lássuk is ennek az esélyeit:

A bejegyzés nagyrészt 2013. 11. 20. 0z-s és azelőtti futásokra van írva, ha valami változik akkor majd frissítem a bejegyzést.

A helyzetnek az okozója egy nagyon erős ciklon, ami kelet felé haladva végig megy az egész skandináv félszigeten, lerántva a Grönland mellett lévő hatalmas hideg légtömeget. A ciklon mögött a briteknél anticiklon képződik így készen is van a blocking. Innentől kezdve minden a hidegleszakadás irányán múlik. Attól függően, hogy tőlünk nyugatra vagy ránk vagy tőlünk keletre szakad-e le a hideg.


1. Az nem nagyon kérdés, hogy lehűlés jön, viszont a GFS tagok két csoportra szakadtak az előző futásokban, de már ez sem igaz mert a 06z-s futásban már egyértelmű hidegbetörést várnak. Abban az esetben viszont, ha két irány van, akkor mindenképp erősen megkérdőjelezhető az ENS átlag figyelembevétele, valószínűbb, hogy az egyik csoport tagjai csatlakoznak a másikhoz, így le- vagy felhúzva az átlagot.

2. Érdemes megfigyelni, hogyha a GFS-re is rávetítjük az ECM-nél használt 25-75 %-os valószínűséget, akkor hétfőn kb. 10 fokos a T850 szórása, míg 6 nappal később (!!!) már csak kb. 6 fokos.

3. Az ECM-nél a hétfői 25-75 %-os szórás (avagy 50 %-os valószínűség) kisebb, "csak" 7-8 fokos, jó lenne látni az összes tagot, hogyan is alakul ez ki. Az igen hideg determinisztikus futás ebbe már nem fért bele.

4. A nyomásfáklyákon meredek emelkedés vasárnaptól, hétfőre gyenge csapadékesélyek. Így hózápornál többre ne nagyon számítsunk kivéve akkor, ha tőlünk nyugatra szakad le a hideg és mediterrán ciklont generál és az pont jó helyen helyezkedik el, de ennek jelen pillanatban nem sok az  esélye.

A térképeket és egyéb modelleket is megnézve én arra számítok, hogy telibe talál minket a hidegbetörés, szerintem a főváros környékén -6, -8 fok lehet a T850 minimuma. Ez azonban csak átmeneti lesz, a makrokép visszarendeződik a nyugatias irányításra a fáklya távoli kis szórása is ezt sejteti. Ráadásul minket érintő mediciklonra a hideg beáramlása után már nem nagyon lehet számítani, így a havas történések legfeljebb lokálisak vagy csak hegyvidékiek lehetnek.

Más kérdés, hogy könnyen beleszaladhatunk egy "emelkedő T850 + csökkenő napi középhőmérséklet" kombinációba, hiszen ha visszaáll az északi zonalitás, akkor rajtunk magasnyomás fog tanyázni, ami kedvezhet a köd/stratus képződésnek, csak a korábbiaknál 5-7 fokkal alacsonyabb szinten. Így ezek már jócskán téli hőmérsékletek lesznek.


Frissítve: 2013. 11. 22. 15:00

A legfrisebb modellfutások szerint picivel hidegebb levegő fog elérni minket. Budapesten a T850-es hőmérséklet minimuma -8 és -10 fok között alakulhat. Ez 2-3 fokkal hidegebb az eddig vártaknál. A csapadékról majd egy pár modellfutás múlva fogok írni, mert még eléggé bizonytalan az időjárási helyzet.

Frissítve: 2013. 11. 23. 10:00

Az előző frissítésben említettem már, hogy fogok írni a csapadékesélyekről, hát most ezt fogom megtenni. A csapadékesélyekről: Ma és holnap is nagy mennyiségű csapadék eshet le, de ez egyértelműen eső formájában fog hullani. Ez a csapadékmező a nyugati, északnyugati tájakat éjfélig fogja elhagyni teljesen ezzel együtt Budapestet is. Ez pont akkor történik meg amikor a hideglevegő beáramlása elkezdődik. Az utolsó órákban maximum a magasabb hegyekben lehet halmazállapot váltás és itt jön az érdekes rész, mert valószínűleg keleten lelassul a csapadékzóna, így a hideg betudja érni valamennyire a csapadékot és főleg az Északi-középhegységben okozhat megmaradó havat, de itt a reggeli órákban síkvidéken is lehet halmazállapot váltás, de megmaradó hótakaró nélkül, a jócskán pozitív hőmérsékletek miatt. Majd kedden érkezhet a hidegleszakadás által generált mediterrán ciklon csapadéka dél, délkelet felől, de erről majd a következő frissítésben.

Frissítve: 2013. 11. 24. 11:30

Az említett mediterrán ciklon érdemi része valószínűleg nem fogja érinteni az országot maximum a déli határ vidéken lehet gyenge csapadéktevékenység, viszont a mai csapadékzóna lassabb lesz így jobban betudja érni a hideglevegő és főleg a reggeli órák folyamán Duna-Tisza közén okozhat havazást, bár általában ez hótakarót nem fog eredményezni a meleg talaj és a pozitív hőmérsékletek miatt. Majd később a csapadékzóna dél felé indul és a déli országrészben lehet havazás, de a nappali órákban nem várható megmaradó hótakaró, azokon a helyeken a csapadékzóna kitart egészen az este végéig ott a lehűlő levegő miatt pár centis átmenetileg megmaradó havat eredményez, amit hamar felemészt később a talajhő és a gyengén pozitív hőmérsékletek. Ahol a legnagyobb valószínűséggel történhet meg ez a helyzet az a délnyugati országrész.



Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More