Milyen lesz a 2013-as 2014-es tél időjárása?

Amint láthatták minden évbe megírom az előttünk álló tél időjárásával kapcsolatos megérzéseimet, és gondolataimat több kevesebb sikerrel. Így a az előttünk álló téllel is ezt tettem...

Mitől függ a tél időjárása?

A tél jó apropót szolgáltat arra, hogy elgondolkozzunk azokon a tényezőkön, melyek a mi téli időjárásunkra hatással vannak/lehetnek.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

2011. október 24., hétfő

Időjárás-előrejelzés

Párás, borongós, igazi ősz! 

Hétfőn folytatódik az erősen felhős, vagy borult, párás időjárás. Északkeleten reggel sűrű ködfoltok lehetnek. Több helyen várható újabb gyenge eső, szitálás, ködszitálás. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. Délután 12-13 fok körül alakulhat a hőmérséklet. Rosszak lesznek a közlekedés feltételei, vizes útszakaszokra, párára, helyenként sűrű ködre van kilátás.

Kedden is borongós idő várható, eleinte kevesebb, majd ismét egyre többfelé esővel, záporral. Megerősödik a délkeleti szél. Szerdától csökken a felhőzet, már egyre kevesebb helyen fordulhat elő csapadék. Reggelente egyre gyakoribb lesz a pára, illetve a köd. Napközben általában változóan felhős lesz az ég, több helyen megmaradhat a ködfelhőzet. Csütörtöktől jelentősen mérséklődik a légmozgás és kissé csökken a hőmérséklet...

Forrás: www.koponyeg.hu

2011. október 19., szerda

Időjárás-előrejelzés

Borongós idő jön! 

Holnaptól jön a "nem szeretem" idő: eső, szél, lehűlés várható! Jön az igazi borongós ősz!
Jelentős változás előtt áll időjárásunk, hiszen az eddigi anticiklonális helyzet után holnap északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezik. A front hullámot vet térségünkben és napokig borongós időt okozhat.
Holnap mindenütt megvastagszik a felhőzet, beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol kiadós mennyiségű eső hullhat. Ezzel egyidőben az északi, északnyugati szél fokozatosan megerősödik, a Dunántúlon, és a főváros térségében viharossá fokozódik. Holnap a csúcshőmérséklet mindössze 10 fok körül alakulhat, azaz több helyen még a 10 fokot sem éri majd el. A viharos szélben ezt még hidegebbnek érezzük majd, jól öltözzünk fel!
Pénteken marad felettünk a sok felhő, borongós időjárás várható. Keleten többfelé, nyugaton szórványosan lehet majd újabb csapadék. A szél átmenetileg mérséklődik. Néhol csak 6-7 fok lesz délután, marad tehát a hűvös, szürke őszi idő.
A hétvégén kissé javulhat az idő, de még mindig gyakran lesz erősen felhős az ég, és főleg a Dunától keletre alakulhat ki további eső, záporeső. Itt az igazi ősz, de most már az esősebb kivitel is megérkezik!

Forrrás: www.koponyeg.hu

2011. október 18., kedd

Időjárás-előrejelzés

Esős csütörtök-péntek, napos hétvége
 A következő öt nap jellemzése
A csütörtöki és pénteki nap időjárását egy sekély mediterrán ciklon alakítja. Hatására csütörtökön sokfelé valószínű eső, záporeső, és fokozatosan megélénkül az északnyugati szél. A Dunántúlon helyenként rövid idő alatt jelentős csapadék hullhat. A hőmérséklet csütörtökön a keleti országrészben még igen magasra emelkedik, ugyanakkor a Dunántúlon már igen hűvös idő valószínű.A hétvégére várhatóan megnyugszik időjárásunk, és a reggeli ködfoltok megszűnése után többórás napsütésben bízhatunk, a hőmérséklet pedig ismét emelkedni kezd.

Forrás: www.metnet.hu

2011. október 17., hétfő

3 nap 3 hidegrekord

Szombaton és vasárnap Zabarban, ma hajnalban Vásárosnaményben mért értékkel dőlt meg a hidegrekord.  
3 nap alatt 3 hidegrekord is megdőlt: szombaton hajnalban mindössze egy tized fokkal mért alacsonyabbat a 2007-es rekordnál az Országos Meteorológiai Szolgálat, -6,4°C-ot mutattak a hőmérők Zabaron. Vasárnap szintén Zabaron dőlt rekord, -6,8 fokkal.
Ma reggelre egy 2006-os, Zabarban mért érték dőlt meg, nem is kevéssel: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményben 1,5 fokkal mért alacsonyabbat a korábbi rekordnál: -8,1°C-ot mért az OMSZ.

A magasban most már melegedés kezdődik, szerdán hajnalban várhatóan már csak talajmenti fagyok lesznek, 2 méteres magasságban már egyre kevesebb helyen számíthatunk fagypont alatti értékekre.
Forrás: www.idokep.hu

2011. október 16., vasárnap

Hidegrekord

Zabar: -6,4 fok
Megdőlt az országos hidegrekord: a Nógrád megyei Zabaron mínusz 6,4 Celsius-fokot mértek szombatra virradóra.
Eddig ezen a napon 2007-ben mérték a leghidegebbet, mínusz 6,3 Celsius-fokot, vagyis a rekord egy tized fokkal dőlt meg.
Holnap reggel már országszerte fagyra számíthatunk!

2011. október 12., szerda

Rekordokra hangolva

Pilisi séta októberbenSzombat, vasárnap és hétfőre érdemes szegezni tekintetünket.
Erős hidegbetörés történik és ez igazi sarkvidéki direkt északról, ráadásul száraz mint a Szahara homokja péntektől. Némely futás a -5 fokos izotermát is berámolta az ország területére.
15-én: -6,3 fok Zabar 2007, Budapest: -1,6 fok 1959
16-án: -6,0 fok Zabar 2007, Budapest: -3,0 fok 1985,
17-én: -6,6 fok Zabar 2006, Budapest: -1,5 fok 1970

Pénteken -8,0 Székesfehérvár 1992 no ennek esélye 0,1%.
Kedden azaz 18-án -7,6 fok 2003 Zabar, enne se sok az esélye. Azonban a 3 napból legalább kettő vasárnap, hétfő jó eséllyel dönthető és a főváros hétfői is.
Ne feledjük most nem volt ilyen hideg és óceáni  levegő mégis hoztunk -4 fokot  Kakucson. Így ezek nem is annyira alacsony rekordok. Már az OMSZ is -4 fokot írt vasárnapra, nem alakulunk rosszul:-)

2011. október 8., szombat

Időjárás előrejelzés

Szeles, hűvös hétvége!


Szombaton eleinte csökken a felhőzet, majd felhőátvonulások várhatók, melyből szórványosan alakulhat ki zápor, a hegyekben havas eső zápor, hózápor. Napközben átmenetileg mérséklődhet a légmozgás, majd újra viharossá fokozódik a szél. Reggel 7, délután mindössze 13 fok körül alakulhat a hőmérséklet. Erős hidegfronti hatással számolhatunk.

Vasárnap is felhőátvonulások zavarhatják a napsütést, futó záporok továbbra is előfordulhatnak. Az északnyugati szél változatlanul viharos lehet. 9 és 15 fok közötti értékeket mérhetünk délután. Reggel 0 és 7 fok közé süllyedhet a hőmérő higanyszála, többfelé lehet talajmenti fagy.

Hétfőn reggel is fázni fogunk, 0 és 6 fok között alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet, de néhol már 2 méteres magasságban is fagyhat. Napközben eleinte változóan, majd ismét erősen felhős lesz az ég, és egyre többfelé lehet záporeső, eső.

Kedden, szerdán és csütörtökön borongós időre van kilátás, minden nap lehet záporeső. A szél erős, gyakran viharos lesz. A hőmérséklet néhány fokot emelkedhet, jellemzően 15 fok körül marad...



2011. október 5., szerda

Időjárás előrejelzés

Pénteken a reggeli órákban egy markáns hidegfront éri el hazánkat. A front hatására többfelé kell számítani csapadékhullásra, eleinte záporeső helyenként zivatartevékenységgel, később eső lesz az uralkodó csapadékforma. A késő nyárias napok után hétvégére erősen visszaesik, 8-15 fokot csökken a hőmérséklet. Tovább rontja a hőérzetet a gyakran viharos északnyugati szél és az elszórtan előforduló záporok, melyekbe akár hódara, jégdara is keveredhet, magasabb hegycsúcsainkon pedig kialakulhatnak az ősz első hózáporai. A jövő hét elején a magasban újra melegedés kezdődik, ebből azonban eleinte keveset fogunk érezni a felszín közelében, további csapadékhullásra is jelentős esély van.

2011. október 3., hétfő

Drasztikus lehűlés jön péntektől!

Hétfőn folytatódik a túlnyomóan napos, száraz, délután nyáriasan meleg időjárás. Reggel azonban hűvös lesz, néhol talajmenti fagy sem kizárt. A nyugatias szél mérsékelt lesz. Fronthatással nem kell számolnunk. A közlekedés feltételei kiválóak lesznek.


Kedden nem várható időjárás-változás, száraz, derült időre van kilátás. Eső nem alakul ki. A csúcshőmérséklet pedig még mindig 24 fok körül alakulhat.

Szerdán és csütörtökön változóan felhős lesz az ég, zápor kialakulására csütörtökön lesz esély, de csak kis valószínűséggel. Egyelőre kitart a nagyon kellemes kora ősz.

Péntektől aztán drasztikus változás kezdődik, hiszen északnyugat felől markáns hidegfront éri el hazánk térségét. A front a hétvégén mediterrán ciklont generál, mely főleg a déli területeket érintheti. Vasárnapig igen jelentős, 10-15 fokos lehűlés lehet. Pénteken, szombaton és vasárnap is erősen felhős, vagy borult lehet az ég és - a ciklon mozgása miatt nagy bizonytalanság mellett - többfelé (főleg délen) várható kiadós mennyiségű eső, zápor. Az északi, északnyugati szél viharossá fokozódik! A jelenlegi számítások szerint a hétvégétől már kell fűteni!

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More