Milyen lesz a 2013-as 2014-es tél időjárása?

Amint láthatták minden évbe megírom az előttünk álló tél időjárásával kapcsolatos megérzéseimet, és gondolataimat több kevesebb sikerrel. Így a az előttünk álló téllel is ezt tettem...

Mitől függ a tél időjárása?

A tél jó apropót szolgáltat arra, hogy elgondolkozzunk azokon a tényezőkön, melyek a mi téli időjárásunkra hatással vannak/lehetnek.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

2010. október 20., szerda

Megi lecsapott


Legkevesebb tíz ember meghalt a Fülöp-szigeteken tomboló tájfunban.
A 2010-es tájfunszezon jelenleg is aktív vihara, a Megi (a név koreaiul azt jelenti, hogy "harcsa") hétfőn érkezett meg a Fülöp-szigetekre, és kedden tovább folytatta a pusztítást. A hatóságokat nem érte felkészületlenül az 5-ös kategóriába sorolt, azaz "szupertájfunnak" nevezett vihar, több mint háromezer embert telepítettek ki. Ennek ellenére a helyenként 260 km/h-s széllökésekkel kísért heves esőzésekben már legalább 10-en meghaltak - többségük az összedőlt házak romjai alatt lelte halálát, de villámcsapás is szedett áldozatot. Egy ember pedig vízbe fulladt a töménytelen mennyiségű csapadék okozta villámárvízben. Több helyen szünetel az áramellátás és a telefonok sem működnek, repülőjáratokat kellett törölni, ezrek váltak hajléktalanná.
A szigetcsoport északi részét érintett a vihar legerősebb része, azon a területen vannak az ország legnagyobb rizstermő területei. Tegnap közel 120 ezer hektárnyi rizsföldet árasztott el a rengeteg víz.

2010-ben Megi az első tájfun, mely a csendes-óceáni térségben elérte az 5-ös erősséget. Középpontjában a légnyomás egészen 885 hPa-ig süllyedt (október 17-én), ezért ez az egyik legintenzívebb trópusi ciklon, amit valaha feljegyeztek (legutóbb 2005-ben a Vilma nevű hurrikánban csökkent 900 hPa alá a légnyomás). Október 10-én észlelték először, akkor még csak egy kicsi képződmény volt, majd 2 nap alatt trópusi depresszióvá fejlődött, 13-án pedig már trópusi viharrá minősítették. A Fülöp-szigeteken 4-es fokozatú viharjelzést adtak ki az érkezése előtt. 18-án a tájfunban tomboló szél átlagsebessége elérte a 230 km/h-t - a megfigyelések óta eddig csak 3 tájfunban mértek ekkora átlagos szélsebességet-, emellett 305 km/h-s széllökést is regisztráltak benne
Az előrejelzések szerint Megi Kína déli része felé halad tovább 195 km/h-s széllökésekkel; tegnap ott már megkezdték a part menti lakosság figyelmeztetését, és az érintett területek kiürítését

2010. október 15., péntek

Tájfun tombol a Csendes-óceánon


Szerdán jelent meg a Csendes-óceán térségében a Megi névre keresztelt trópusi vihar, ami ma reggelre II. katgóriájú tájfunná erősödött.
Szerdán a Csendes-óceán felett egy újabb viharobjektum jelent meg. A Megi névre keresztelt vihar, a nyílt tengerfelszín felett mozogva annyi energiára tett szert, hogy péntek reggelre a trópusi ciklonok osztályozására használt Saffir-Simpson skála szerinti II. kategóriájú tájfunná erősödött.

A legfrissebb mérések szerint a Megiben az átlagos szélsebesség meghaladja a 165 kilométer/órát, a széllökések pedig elérik a 203 kilométer/órát is.

Az előrejelzések szerint a tájfun a következő napokban is tovább erősödik, és a jövő hét elején a Fülöp-szigetek térségében eléri a szárazföldet. A Fülöp-szigetek északi szigetén ér partot a tájfun, amely óriási pusztítást okozhat a térségben. Az erős szél és a kiadós esőzés együttesen földcsuszamlások, áradások kialakulásához, lakóépületek lerombolásához vezethet. Valószínűleg a hét elején a térségben a Megi miatt a légi- is víziközlekedés is teljesen megbénul.

Már havazik Oroszországban


Hidegre fordult az idő Oroszországban, Moszkva térségében szerdán már havazás is kialakult. A korán jött tél várhatóan a hét végéig kitart.
A Kelet-európai-síkságra markáns ciklonok hatására változó nedvességtartalmú, sarkvidéki eredetű levegő érkezett. Kedden az orosz fővárosban már előfordult havas eső, szerdán a város egyes részein órákig havazott. A hótakaró egyelőre nem maradt meg.

A térségben a számítások szerint szombatig marad a szokásosnál hidegebb idő. Újabb havas esőt, hóesést hoznak a gyorsan mozgó frontok, rövid időre akár összefüggő hótakaró is kialakulhat. Kisebb enyhülésre a jövő héten kezdődik.

Októberi népi időjárás megfigyelések

Október 21 csütörtök:Ha Orsolya napján szép az idő akkor az karácsonyig meg is marad.
Október 28 csütörtök:Eljön a Simon,Júdás dideregve fázik a gulyás.

2010. október 14., csütörtök

Fél kg-os jég Texasban



Hatalmas vihar pusztított az Egyesült Államokban pár héttel ezelőtt: közel 20 cm-es jégdarabok potyogtak.

Az Egyesült Államokban néhány héttel ezelőtt, még szeptember közepén rettenetes vihar pusztított, a Texas déli felén élő lakosok valószínűleg soha nem fogják elfelejteni az emlékezetes napot: összesen 6 tornádó csapott le a térségbe.

A tomboló szélvihar mellett a gigantikus méretű jégdarabok is hullottak a szupercellákból: a képek mintegy 15-20 cm-es jégtömböket igazolnak.  

A bejelentések alapján a legnagyobb jégtömb közel fél kg-os és 19 cm-es volt - ezt az eddigi legnagyobb jégdarabnak titulálták a helyi szervezetek.

A vihar rengeteg ingatlant, autót, lakást, kertet tett tönkre, lyukakat hagyva maga után a háztetőn, krátereket létrehozva a földeken.

Szennyezett levegő




Közel egy hete alakítja időjárásunkat az a nagy kiterjedésű anticiklon, mely meghozta hazánkba ezt a csendes, napsütéses, nyugodt időjárást. Ennek legjobban talán a természet kedvelői örülnek, hiszen az erdőben túrázva számtalan színben pompázó fák között találhatjuk magunkat.

Van azonban egy hátulütője is ennek a szél- és csapadékmentes időjárásnak: számos nagyvárosunkban az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por koncentrációja.

Jelenleg Pécs, Miskolc valamint a főváros környékén a legmagasabb a koncentráció, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mérései szerint csütörtökön délután 13:00-kor

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More